Főoldal
Webshop
Rólunk
Elérhetőség
Vásárlási információk
Sommer
GY.I.K
English
KOSÁR:
Az Ön kosara üres
Belépés Elfelejtett jelszó Regisztráció
Lakossági Ipari Szervíz
Webshop Elérhetőség Ajánlatkérés Sommer Cikkek, tanulmányok AKCIÓ!!!
Főoldal » Cikkek, tanulmányok» Garázskaput szeretnék. Mire kell már a tervezéskor figyelnem?
Cikkek, tanulmányok
Garázskaput szeretnék. Mire kell már a tervezéskor figyelnem?

azaz, néhány nélkülözhetetlen gondolat építkezőknek, akik tudják, hogy a buktatók a részletekben bújnak meg

 

Ez az írásom kicsit eltávolodik a szórakoztató, olvasmányos jellegtől, cserébe viszont olyan információkat tartalmaz aminek hiányában a garázskapu beépítés fejtörést és komoly többletköltséget okozna Önnek.

 

Az építkezés tervezési fázisában az ember látványban, távlatokban, funkcionalitásban.... nagy egészekben gondolkodik. Aki egyszer már építkezett az tapasztalta, hogy az építkezés legnehezebb időszaka a "célegyenes". Ekkor jelentkeznek azok a hibák, hiányosságok, amikre az építkezés kezdetén, esetleg már a tervezés során kellet volna figyelni.

 

Hogy biztosan elkerülje az ezzel járó idegeskedést, kapkodást pénzkidobást és kompromisszumok keresését, összegyűjtöttem a legfontosabb szempontokat, azaz

 

Mire figyeljen már az építkezés tervezési vagy a kivitelezés kezdeti szakaszában?

 

1. Az alap: a garázs mérete.   Az egyik barátom úgy döntött elég volt a panelből a ricsajból a zajból - és a pénze is meg volt rá -, ezért úgy döntött belefog az építkezésbe.

Megvoltak az elképzelései - nagy vonalakban -, hogy milyen az a ház amit a családjának szeretne. 

Felkerestek három tervezőt, beszélgettek, referenciákat néztek, de valahogy az volt az  érzése, hogy egyik sem az igazi.

A negyedik tervezővel találkozva meglepődtek. A tervező nem mutatott referenciákat.

Nem kérdezte meg tőlük mik az elképzeléseik csak oda nem illő kérdésekkel bombázta őket.

Hány gyereket szeretnének? Otthon szoktak-e reggelizni? Sűrűn szoktak-e vendégeket barátokat megvendégelni? Inkább egy kellemes vacsora az étkezőben vagy egy grill parti a kertben? 

 

De mi köze ennek ahhoz, hogy építkezni szeretnének?

 

A tervező megismerte a családot. A szokásait. Megtudta hogyan élnek. Milyen az életvitelük.

Megismerte őket, hogy az életvitelükhöz tudjon tervezni egy házat.

Egy házat ami nem három szoba, nappali, konyha étkező...

Hanem egy OTTHON.

 

Az Ő OTTHONUK.

 

Ez olyan mint egy cipő, amilyet mindig is szerettél volna. Beledugod a lábad és érzed... ez tökéletes. Aztán megnézed a tükörben és nyugtázod... ez tényleg olyan. Fölállsz... Elindulsz benne.... lépegetsz....majd ugrassz egyet és érzed, hogy ez nem egy cipő... ez egy részed. 

Na ilyen egy OTTHON 

 

Hogy egy lépéssel közelebb kerüljön OTTHON-ához, hagy segítsek itt néhány információval, kérdéssel amire válaszolva megtalálja garázsa és garázskapuja tervezéséhez legszükségesebb válaszokat. 

 

Tudom. Ez csak egy garázs. "Majd a tervező megmondja a méreteket." - gondolhatja most magában. 

De, higgye el nagyon sok garázsban jártam már és tudom azt, hogy

 

Egy rosszul kialakított garázs már a hazaérkezését is megkeseríti 

 

Hogy a garázsa valóban megfelelő méreteit megtalálja, az alábbiakra feltétlenül figyeljen oda:

 

Milyen széles legyen a garázs?

 • Itt vegye figyelembe azt, hogy milyen széles a jelenlegi autója. Ha 15-20 éves távlatban gondolkodik, akkor biztosan állíthatjuk, hogy mindig egyre szélesebb autókat fognak gyártani. Ha néhány tíz centivel nagyobbra tervezi a garázst és a garázskaput az csak minimális többletköltséget jelent és cserébe egy sokkal élhetőbb garázst kap majd
 • olyan széles legyen a garázs, hogy az autó ajtaját annyira ki lehessen nyitni, hogy kényelmesen tudjon ki-be szállni
 • ha két beállásos a garázs, akkor vegye figyelembe, hogy a két autó között olyan távolságot tudjon tartani a garázsban, hogy az ajtót kinyitva ne nyissa rá a másik autóra
Milyen hosszú legyen a garázs? Mikre kell itt figyelni?
 • Lesz-e átjáró ajtó a garázsból a lakótérbe? Ha lesz, akkor hol? Ön az autó bal oldalán száll ki. Ha az átjáró ajtó a kocsi jobb oldalára esik, akkor Önnek a kocsi előtt vagy mögött el kell tudni menni anélkül, hogy a garázsajtót felnyitná
 • Hogyan nyílik az autó csomagtartója? Ezt azért fontos tudnia, hogy zárt garázsajtó esetén is ki tudja nyitni a kocsi csomagtartóját és mögé tudjon állni kipakolni belőle.
 • Lesz-e az udvar felől személybejáró mellékajtó a garázson? Fognak-e a garázsban biciklit, fűnyírót, kerti szerszámokat tárolni? Hol? Mennyi hely kell azoknak? Hogy fogják azokat kihozni a garázsból akkor amikor az autó(k) bent állnak a garázsban? 

 

 

2. Milyen méretű legyen a garázskapu?   Ez az egyik legfontosabb eldöntendő dolog. Ez valami olyan mint a háza alapja. Ha a háza vagy a garázskapuja színét szeretné megváltoztatni azt viszonylag könnyen megteheti, de higgye el a méretéhez valószínűleg soha nem fog nyúlni, mert az csak nagyon nagy rombolással módosítható.

 

Hogy ebben a kérdésben igazán megfelelő megoldást találjon, olvassa el a Garázskapu méretek. Mi alapján válasszak?   című írásomat.

 

Tehát fontos kérdések (itt csak néhány szóban), amit érdemes figyelembe venni:

 • azt, hogy szimpla vagy dupla garázskaput válasszon, meghatározza a garázs mérete, hogy most hány autót használnak esetleg hány autót terveznek hosszútávon
 • ha két beállásos a garázs, akkor egy dupla vagy két szimpla garázskaput szeretne
 • mekkora a garázs szélessége és hossza
 • hol helyezkedik el a garázs
 • hogyan közelíti meg a garázst az autóval (szemből vagy élesen kell ráfordulni)
 • milyen magas autóval fog beállni a garázsba

 

3. Mit kell figyelembe venni a garázs kialakításánál, hogy a garázskapu biztosan beépíthető legyen?   Csak egy megfelelően megtervezett és kialakított nyílás, garázs és fogadó felület biztosítja a garázskapu beépítésének lehetőségét és azt hogy az mindenféle többletköltség nélkül megoldható legyen.

Mit is jelen ez?

 • a garázskapu nyílását célszerű standard méretűre készíteni (ezt a Garázskapu méretek. Mi alapján válasszak? cikkben részletezem)
 • a kapu beépítéséhez szükséges a nyílás mellet mindkét oldalon legalább 10-10cm ahová a garázskaput felrögzítik
 • a garázskapu típusától és méretétől függően a beépítéshez szükséges min.10-25cm szemöldök magasság a nyílás felett, ahová a takarólemezt és a rúgókat lehet felrögzíteni
 • ezeken a helyeken nem lehetnek csövek, vezetékek, kapcsolók, benyúló lámpatestek, stb.  
 • a garázskapu vasalata és a motor sín hátrafelé benyúlik a garázsba, ezt feltétlenül figyelembe kell venni az ablakok, ajtók és a padlásfeljáró tervezésénél, elhelyezésénél

 

4. Ami az igazi kényelmet biztosítja: az automatika (de a kiegészítőkről se feledkezzen el)! 

 • Akár tervezi, akár nem a garázskapuja motorizálását, mindenképpen célszerű a villanyszereléssel együtt a motor elektromos előkészítését megcsinálni. Ez egy 230V-os dugalj beépítését jelenti a garázs mennyezetére. 
 • Ahogy az autókban úgy a garázskapuknál is az apró, de annál hasznosabb kiegészítők biztosítják a legteljesebb komfortot. Ezekhez a kiegészítőkhöz szükség lehet valamilyen vezeték kiépítésére, amit ha időben gondol rá a falba rejthetők, nem csúfítják a garázst a vezetékek, kábelcsatornák. 

 

Oldalainkon tovább lapozva megtalálhatja mindazt az információt, amely akár építkezik, akár felújít nagy segítségére lehet mind a tervezés, mind a kivitelezés során.

Az oldalakon igyekszem összegyűjteni mindazt a tudásanyagot amit 10 éves szakmai tapasztalatom alapján fontosnak tartok megosztani ügyfeleinkkel, a kaputechnikai megoldások iránt érdeklődő látogatókkal.

 

Ezeknek az anyagoknak az elkészítésére sok időt szánok, hogy mindig naprakészek lehessünk, folyamatosan új és hasznos anyagokkal töltjük fel oldalainkat.

 

« Vissza
Keresés
Webshop
Termékek lakossági célra
Garázskapuk
Garázskapu automatikák
Tolókapu automatikák
Szárnyaskapu automatikák
Fotocellák
Villogó lámpák
Távirányítók, rádióvevők
Kapu vasalatok
Úszókapu
Szárnyaskapu
Központi porszívó rendszerek
Alkatrészek
Motorok, takarító készlet
Termékek ipari célra
Fotocellák
Villogó lámpák
Távirányítók, rádióvevők
Használt termékek
Garázskapuk
Garázskapu automatikák
Tolókapu automatikák
Szárnyaskapu automatikák
Intelligens termékkereső
Segíthetünk jó megoldást találni? Keressük meg együtt az Ön igényeinek valóban megfelelő terméket!
E-ügyfélszolgálat
Vélemények
Összes vélemény
Főoldal Elérhetőség Oldaltérkép Szállítás Adatvédelmi nyilatkozat Biztonságos fizetés Vásárlási információk 2009© Cikkek ügyfeleinknek